Historia

Näin kaikki alkoi

Kovan Päivän Ilta sai alkusytykkeensä parikkalalaisen kauppiaan Timo Hirvosen ja paikallislehteä toimittavan Raine Hämäläisen musiikillisesta sanailusta. Musiikinnälkäiset miehet haikailivat aina tavatessaan kultaisen 60-luvun ja etenkin sen musiikin perään. Parikkalaan haluttiin menoa ja meininkiä tuon vuosikymmenen hengessä. Ajatukset puettiin teoiksi vuonna 1996. Mukaansa kauppias ja lehtimies saivat Särkisalmen Nuorisoseuran silloisen puheenjohtajan Päivi Tynnilän. Kolmen henkilön voimin haettiin ohjelmaa ja tukijoita tapahtumalle. Perustavoitteena oli saada kerrankin mieleistä musiikkia seutukunnalle ja samalla elävöitettyä Parikkalan kesää.

Jussi RaittinenRockin suomalainen grand old man Jussi Raittinen oli The Boys -yhtyeensä kanssa vuonna 1997 järjestetyn ensimmäisen Kovan Päivän Illan pääesiintyjä. Lisäksi tunnelmaan tahdittivat savonlinnalainen Anakonda sekä parkanolainen The Skylarks, joka on tapahtumassa useimmin vieraillut yhtye. Tekniikasta ja äänentoistosta vastasi Jan ”Janze” Söderholm, kuten jokaisena vuonna sen jälkeenkin. Kun tapahtumalle vielä mietittiin nimeä, varoitti Jussi Raittinen Back to the sixties -tyyppisistä ilmaisuista. Sillä nimellä ratsastettiin miehen mielestä jo liikaakin. Järjestelytrio oli samaa mieltä. Haluttiin persoonallisempaa ja suomalaista. Nimi löytyi lehtimiehen selailtua vinyyliaarteistoaan. Suomennos Beatlesien Hard Days Nightista tuntu isopivalta ja kolahti koko kolmikkoon.

Tapahtuman tukijoukkoihin saatiin useita yrityksiä sekä kunnan kulttuuritoimi. Ensimmäinen Kovan päivän ilta järjestettiin Särkisalmen Kisapirtillä yhteistyössä nuorisoseuran kanssa lauantaina 19.7.1997. Menestys yllätti järjestäjätkin. Paikalla oli noin 800 henkeä, jotka tuntuivat tykkäävän kuulemastaan. Yksi tykkääjistä oli tietokonealan yrittäjä Timo Lappalainen Helsingistä, juuriltaan kuitenkin parikkalalainen. ”Tälle pitää saada jatkoa”, hän totesi antaen illan päätteeksi järjestäjille käyntikorttinsa. Alun alkaen Kovan päivän illasta oli tarkoitus tehdä kertaluonteinen, mutta seuraavana keväänä asiaa ryhdyttiin miettimään uudelleen. Monelta taholta toivottiin tapahtumalle jatkuvuutta, aivan kuten Timo Lappalainen edellisenä kesänä. Lupauksensa mukaisesti mies tuli tapahtuman tukijoukkoihin ja samalla järjestelyihin mukaan. Tiimiin liittyi entistä tiiviimmin myös Matti Tynnilä nuorisoseurasta. Vuonna 2002 Kovan Päivän Ilta järjestäytyi omaksi yhdistyksekseen, jonka perustajajäseniä olivat Timo Lappalainen, Raine Hämäläinen, Päivi ja Matti Tynnilä sekä Timo Hirvonen. Neljä ensin mainittua nimettiin myös hallitukseen. Puheenjohtajana toimii Timo Lappalainen.

Jiri Nikkinen & Get BackTapahtuman esiintyjälista vuosien varrelta on huima. Mukana ovat olleet Anakondan, Skylarksin sekä Eeron ja Jussin lisäksi The First, Timo Jämsen & Esquires, Harry Lime, The Fools On The Hill, Jiri Nikkinen & Get Back, The Swinging Blue Jeans, The Tremeloes, Taugs, Kim Brown (Renegades) & The Five Comets sekä Danny ja Islanders. Yleisöennätys tehtiin vuonna 2003, jolloin Kisapirtillä oli tuhatkunta musiikinnälkäistä. Kovan Päivän Ilta tukee tapahtuman tuotolla nuorison musiikkiharrastusta. Yhdistys on hankkinut muun muassa bändikämpälle ja kouluille sekä nuorille soittajille soittimia ja muita musiikkilaitteita sekä avustanut nuorison musiikkitapahtumien järjestämistä. Yhdistys järjesti kesällä 2000 ensimmäisen nuorille tarkoitetun bändileirin Rautalangasta vääntäen. Ohjaajina olivat opettajamiehet Juha Tukia ja Heikki Ylhäinen, kuten myös seuraavalla kerralla vuonna 2002. Kolmas leiri järjestettiin kesällä 2004.