Kovan Päivän Ilta 2007

Ajankohta

14.7.2007

Liverpool in Hard Days Night

Liverpool rantautuu kesällä Parikkalaan.

Brittikaupungin invaasiosta ei kuitenkaan ole kysymys, vaan Beatlesin syntymäkaupungin nimeä kantavasta ruotsalaisyhtyeestä. Liverpool esiintyy 14.7. Kovan päivän illassa Särkisalmen Kisapirtillä. Bändi on tuttu vieras nimikkokaupungissaan, jonka jokavuotisille kansainvälisille Beatles-festivaaleille elokuussa osallistuu noin 300 000 ihmistä. Kaupungin koko matkailu on rakennettu pitkälti maailman kuuluisimman nelikon varaan. Lentokenttäkin kantaa John Lennonin nimeä.

Noissa ympyröissä ruotsalaisyhtye on kuin kotonaan. Kaupunki ja kansainvälinen festivaaliyleisö ovat ottaneet Beatles-musiikkia monipuolisesti soittavan bändin omakseen. Yhtye on esiintynyt festivaaleilla jo kymmenen kertaa.

Musiikki yhdistää isän ja pojan

Musiikin ammattilaisena 30 vuotta työskennellyt rumpali Kent Szwonder kuuluu Liverpoolin perustajajäseniin. Hän on soittanut muissakin bändeissä ja hänet nähdään usein ruotsalaisartistien rumpalina konserteissa ja televisiossa. Viisikymmenluvun kasvatteihin Kentin tavoin kuuluva basisti Ronnie Roos aloitti aikanaan klassisen musiikin opiskelut, mutta rytmimusiikki vei voiton. Liverpoolin jäsen hän on ollut alusta alkaen, vuodesta 1979.

Olle Nilsson oli kuusivuotias, kun hänen isänsä antoi hänelle harmonikan ja näytti kuinka sitä soitetaan. Muutamaa vuotta myöhemmin Olle löysi rockmusiikin ja osti itselleen kitaran. Hän soitti ammatikseen bändeissä jo 60-luvulla brittipopin kulta-aikaan. Hän opiskeli musiikkia ja toimi myöhemmin myös musiikinopettajana.

Ollen ja Liverpoolin tiet kohtasivat vuonna 1982 heidän tehdessään yhteistä Beatles -musikaalia. Sen huikea menestyi liitti Ollen yhtyeen jäseneksi, vaikka myös sooloura jatkuu. Bravuureihin kuuluvat monet John Lennonin kappaleet.

Muusikkoisä tuskin voi enempää toivoa kuin omaa poikaa rinnalle soittamaan. Ronnien poika Sebastian Roos liittyi bändiin 19 -vuotiaana vuonna 2001 lunastaen heti paikkansa. Bändi levytti tuolloin Beatlesin kuuluisaksi tekemällä Abbey Road -studiolla Lontoossa.
– Se tuntui ihmeelliseltä, kirjoitettiinhan siellä aikanaan rockhistoriaa.

Sebastianilla on lavakarismaa ja ihailijoita ympäri maailmaa. Hänellä on myös oma bändi, joka soittaa itse tekemäänsä musiikkia.
– Musiikki on ollut osa elämääni niin kauan kuin muistan.

Parikkalan-Rautjärven Sanomat

Express
Express Oulusta on juuriltaan aito 60-lukulainen, perustettu vuonna 1967. Kokoonpanossa on tällä hetkellä kolme alkuperäisjäsentä, Junnu Sippola (laulu), Unski Kaikkonen (koskettimet) ja Lyly Rajala (rummut) sekä ”vasta” 30 vuotta bändissä olleet Risto Järvenpää (kitara) ja Make Keskinarkaus (basso).
– Väitämme olevamme Suomen toiseksi vanhin koko ajan toiminnassa ollut pop/rock bändi, Sippola toteaa.

Vuosien varrella ohjelmistossa ovat ”vierailleet” muun muassa Spencer Davies, Uriah Heep, Procol Harum, Beatles, Rolling Stones ja Sweet.
– Jossain vaiheessa säesteltiin myös aika paljon etelän staroja pohjoisen keikoilla, kuten Kirkaa, Dannya, Pepeä, Raittisen veljeksiä ja Baddingia. Olimme lehtimainoksissa se ”yhtyeineen”.

Sippola lupaa, että Kovan päivän illassa soi 60-luvun musiikki ja vähän seuraavaa vuosikymmentäkin. Normaaliohjelmistoaan Express kuvaa popahtavaksi, rokahtavaksi ja soulahtavaksi rytmimusiikiksi.
– Keikkoja teemme vuositasolla ehkä 20-30 – sopivasti valiten.

Amadeus
Amadeus Joensuusta oli 1970-luvulla Pohjois-Karjalan johtavin pop-bändi, jossa on vuosien varrella soittanut 16 joensuulaismuusikkoa useassa eri kokoonpanossa. Perustajajäsenistä mukana on vielä laulusolisti Hannu ”Heavy” Tikkanen. Amadeus on jatkanut keikkailuaan läpi vuosikymmenten ja ollut vuosittain muun muassa Suomen suurimman 60-luvun musiikkifestivaalin, Ilovaarirockin, suosituimpia esiintyjiä Joensuussa. Aikaisemmin yhtye kiersi keikoillaan ympäri Suomea, 70-luvulla jopa 120 keikan vuosivauhtia.

Ohjelmisto koostuu nykyisin noiden vuosikymmenten tunnetuimmista rock- ja pop-kappaleista.
– Mukana on Kinksiä, Procol Harumia, Doctor Feelgoodia, Beatlesia, Lennonia, Doorsia ja Bob Dylania. Yhtyeen nykyinen kokoonpano on Amadeus n:o 3, vuodelta 1974, Tikkanen esittelee.

Tikkasen (soololaulu, akustinen kitara, huuliharppu) lisäksi yhtyeessä soittavat Ilkka Korjus (koskettimet, kitara, taustalaulu), Vesa Kuusisto (kitara), Matti ”Sami” Pesonen (basso, taustalaulu) ja Hannu Lihavainen (rummut).

Heavy Tikkanen tunnetaan myös monista muista musiikkiprojekteistaan. Hän toimi aikoinaan Sinner’s Soul- yhtyeen ja Imatra Big Bandin laulusolistina sekä useitten imatralaisten musikaalien ja kabaree-esitysten pääosissa.

www.heavytikkanen.cjb.net

Kuvia Kovan päivän illasta vuodelta 2007