Kovan Päivän Ilta 2010

Ajankohta

17.7.2010

Nostalgiaa kesäyössä

Topmost Parikkalaan lähes alkuperäisessä kokoonpanossaan.

Kovan päivän illassa Parikkalassa on vuosien varrella vieraillut laaja kirjo kotimaisen ja brittiläisen pop-musiikin 60-luvun airueita. Tämän kesän kruunaa aikansa kotimainen ykkösbändi Topmost, jonka jäsenet loivat myöhemmin myös oman vahvan soolouransa.

Kuusimiehisen yhtyeen kuuluisimmasta kokoonpanosta ovat Harri Saksala (laulu, saksofoni, huuliharppu), Eero Lupari (kitara), Heimo Holle Holopainen (basso), Kisu Jernström (rummut) ja viime aikoina X Factorin tuomarina tutuksi tullut Gugi Kokljuschkin (laulu) edelleen mukana. Vuonna 2007 menehtyneen kosketinsoittaja Arto ”Poku” Tarkkosen työtä jatkaa Tommi Lindell.

Lavoilla ristivetoa

Yhtyeen suurimpiin hitteihin lukeutuvat muun muassa Merisairaat kasvot, Näen mustaa vain ja Meni remonttiin. Topmost sai kunnian toimia Suomessa vierailleiden maailmantähtien Holliesin ja Beach Boysin lämmittelybändinä.

Topparit tekivät keikkoja ympäri Suomea, jossa tanssikansa jakaantui siihen aikaan poppareihin ja ulkomaista musiikkia vieroksuvaan tangokansaan.

– Maaseudun lavoilla soitti yleensä paikallinen tangoyhtye, ja popbändi sai esiintyä 45 minuutin ajan. Esiintymisen aikana tangokansa poistui pihalle ja lavan edustan valloitti nuori popyleisö, bändi muistelee.

60-luvun lopulla jäsenten tiet erosivat. Alkuperäinen Topmost kokoontui 1987 muistelemaan, mutta päätyi pian keikoille. – Teemme kymmenkunta keikkaa vuodessa, Eero Lupari kertoo.

Yleisön joukossa on ikifaneja, mutta myös nuoria. – 60-luvun musiikki ja kulttuuriharrastus on ajatonta. Aina tulee uusia polvia, jotka siitä innostuvat.

Virtaa kuulijoista

Jim & The Beatmakers nousi parrasvaloihin vuonna 1964 ensilevyllään My Only One. Siitä tuli hitti, kuten myöhemmin myös Hurriganesin levyttämänä. Pian yhtye kuitenkin hajosi. Raunioista syntyi myöhemmin Jormas.

Jim & The Beatmakersin alkuperäiskokoonpanosta ovat edelleen mukana Raoul (Jim) Wikström (laulu) ja Hannu Luomanen (basso). Jormas-lainaa Parikkalassa on ainakin kitaravirtuoosi Hasse Walli.

Luomanen toteaa bändin saavan edelleen virtansa kuulijoista, joiden takia soitto jatkuu. 60-luku yhdistää bändin ja yleisön.

– Elimme silloin nuoruuttamme, kaikki oli edessä. Musiikki siirtää meidät ja yleisön henkisesti takaisin tuohon aikakauteen.

Kovan päivän illan ulkomaisena vieraana on virolainen Boogie Company. – Boogie Company on twistillä sävytetty rock´n roll yhtye, kuvailee yhtyeen laulaja ja kontrabasisti Andrus Kasesalu.

Kovan päivän ilta Parikkalan Kisapirtillä la 17.7. klo 20-01.30.

Raine Hämäläinen, Parikkalan-Rautjärven Sanomien KesäSanomat 2010

Kuvia Kovan päivän illasta vuodelta 2010